8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KAHVALTISI

Paylaş:
8.03.2022 / 454 okunma
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KAHVALTISI

8 Mart, kadınların bin yıllardır süregelen eşitlik ve özgürlük direnişinin sembolleştiği bir gün olarak tarihe geçti. 1857 yılının 8 Mart’ında New York’ta kırkbin dokuma işçisi kadın, kendilerine dayatılan daha düşük ücretlerle daha uzun süre çalışmaya karşı grev ilan ettiler; polisin kendilerine saldırması sonucu çıkan yangın nedeniyle greve katılan 120 kadın işçi hayatını kaybetti. Bu olayda ölen tekstil işçilerinin anısına 1910 yılında 8 Mart günü,  Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi. 

Olağanüstü bir dönem olan pandemi döneminde evde iş yükünün artmasına ve sağlığı tehdit altında olmasına rağmen özveri ile çalışan kadın meslektaşlarımız çok zor zamanlardan geçtiler. Çalışma koşullarının ve saatlerinin iyileştirildiği, eşit işe eşit ücret alındığı bir sistemde çalışma hakkı için hep beraber mücadele ettiğimiz bu günlerde ülkemizde yükselen kadın hakları mücadelesiyle elde edilen kazanımlar giderek aşındırıldı ve hatta açıkça tehdit altına alındı.

İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede imza çekildiği, kadın cinayetlerinin arttığı bu dönemde nafaka, arabuluculuk, boşanmaların hızlandırılması gibi konuların gündeme getirilerek Medeni Kanun ve laikliğe kadar uzanan her türlü tehdidin karşısındayız.

Kocaeli Dişhekimleri Odası olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine duyarlı, kadın meslektaşlarımızın yönetim kadrolarında eşit temsil edildiği, eşit yaşam hakkı ve fırsat eşitliği için mücadele edeceğimiz bir düzenin oluşması önceliğimizdir. Türk Diş Dişhekimleri Birliğinin kurmuş olduğu ve sayısını arttırmak için çalıştığımız Kadın Dişhekimi Komisyonları aracılığı ile bu bilinci yükseltmeyi hedeflenmektedir.

Kadınların 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' ve hak mücadelesini sadece kadınların sorunu olarak görmüyoruz, bu bir 'DEMOKRASİ' sorunudur. Toplumun yarısını oluşturan kadınların bu haklı mücadelesinde Kocaeli Dişhekimleri Odası olarak her türlü siyasi baskıyı yapmak ve ortak refleks oluşturmak gerektiğinin farkındayız. 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' bilincini yükseltip, bu eşitlikçi bakış açısının her alanda uygulanması için; kadınların yaşam hakkını sınırlayan her türlü politikaya karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Her 8 Mart’ta olduğu gibi bugün de emek, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde kaybettiğimiz tüm kadınları saygı ve minnetle anıyoruz…

KOCAELİ DİŞHEKİMERİ ODASI