FİNANSAL DESTEK AÇIKLANDI!

Paylaş:
19.03.2020 / 1032 okunma

COVID-19 salgınının yayılması nedeniyle dişhekimliği hizmet sunumu  etkilenmiş, büyük oranda da kesilmiştir.

 Acilen yürürlüğe girecek finansal destek önlemleri ile meslektaşlarımızın ve sektörün bu kriz dönemini en kolay bir şekilde atlatmalarının önemini bir çok platformda dile getirdik.

Sağlık Bakanlığının genelgeleri doğrultusunda  virüs nedeniyle  çalışanların ve hastaların en yüksek risk grubu yer alan   ağız diş sağlığı kuruluşlarında  acil hasta dışında hasta bakılmaması talimatlandırılmıştır.

 Halen 12.408 özel muayenehane ve 5 bini aşan özel ağız diş sağlığı merkez ve polikliniği sahibi dişhekimleri ile buralarda görev yapan 26 bini aşkın dişhekimi ve bir o kadar da yardımcı personel, ağız diş sağlığı laboratuvarları ve çalışanları, diş malzemeleri endüstrisi, yaşanan kriz dönemi sağlık hizmet sunucuları olarak  sürdüremeyecekleri bir ekonomik ortama sürükleneceklerdir.

Ancak Ekonomik Kurulda en yüksek risk grubunda olan dişhekimliği hizmetlerinin bu bağlamda yer almaması bizlerde  hayal kırıklığı yaratmıştır.

Her zor günde, tüm krizler, doğal afetlerde hizmet sunucusu  olarak ilk saflarda yer alan sağlık meslek grupları unutulmuştur.

Tüm Dünya bu krizi her şeyiyle içinde yaşayan sağlık meslekleri için ekonomik destek paketleri açıklarken krizin yaşandığı tüm ülkelerde, sağlık hizmet sunumundaki aksamalar nedeniyle dişhekimleri için finansal destek paketi üzerinde anlaşıldı.

"İskoç hükümeti, dişhekimliği hizmetleri sunan uygulamalar için, bu zor dönemde mali korumaya sahip olmalarını sağlamak için bir dizi finansal destek önlemi uygulamaya koydu."  Bu örnekler çoğaltılabilir!..

Bilinmeyen bir savaşın gönüllüleri sağlık mesleklerinin  unutulması, dışlanması gerçeklik ve vefa  duygularıyla örtüşmemektedir.

Dişhekimlerinin en yetkili organı olan Türk Dişhekimleri Birliği olarak  Bu durumun bir an önce düzeltilmesi için  yetkileri göreve çağırıyoruz;

  • Doğru, etkili, gerçekçi kararların alınabilmesi için Sağlık Meslek Birliklerinin  "Karar verici oluşumların” içerisinde yer verilmesini,
     
  • Başta muayenehaneler olmak üzere pandemiden etkilenen tüm özel sağlık kuruluşlarının, vergi ve SGK primlerinin 6 ay sonraya ertelenmesini, 
     
  • Krizden etkilenen özel sağlık kuruluşlarına 6 ay ödemesiz 50.000 TL'ye kadar  faizsiz kredi verilmesini,
     
  • Krizden etkilenen en yüksek risk grubundaki özel sağlık kuruluşlarında çalıştırılan  dişhekimi ve personelin görevlerine devam ettirilebilmesi için "Kısa Çalışma Ödeneği" uygulamasında dişhekimliği hizmetlerine öncelik verilmesini,


talep ediyoruz.

Talebimiz başta Sağlık Bakanı olmak üzere tüm dişhekimi milletvekillerine gönderilmiştir.

Türk Dişhekimleri Birliği