DİŞHEKİMLİĞİ GÜNÜ VE TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI BASIN TOPLANTISI

Paylaş:
25.11.2017 / 3483 okunma
DİŞHEKİMLİĞİ GÜNÜ VE TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI  BASIN TOPLANTISI

BASIN AÇIKLAMASI

“Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası

                 22 Kasım’lar 1908’den 1996 yılına kadar ‘Diş Hekimliği Günü’ olarak kutlandı. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile ‘Diş Hekimleri Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ‘ olarak kabul edildi. Bu senede birliğimiz (TDB) ve odalarca mesleki sorunların dile getirilmesi, toplumda ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığın artırılması, koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin artırılmasına dikkat çekilmesi ve ayrıca diş hekimliği hizmetlerine ilişkin kamuoyu oluşturulması anlamında çeşitli etkinliklerde kutlanmaktadır.

                  Bilindiği üzere Ağız ve Diş Hastalıkları en sık görülen sorunları arasında yer alıp, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, büyüme – gelişme geriliği, erken doğum gibi daha bir çok sağlık sorununun gelişmesinde, ağız ve diş hastalıklarının rolü kanıtlara dayalı olarak her geçen gün artmaktadır.

 

                 Bu sebeple ağız ve diş hastalıkları açığa çıkmadan koruyucu önlemler, hastalıklar olduğunda ise erken teşhis ve tedavilerle sağlık kalitemiz artabilir.Ne acıdır ki ülkemizde diş hekimine gitme sıklığı oransal olarak çok düşüktür. Ancak hastalık ilerlediğinde hekime gidilmektedir. Bu durum ağız ve diş sağlığının yanında genel sağlığın olumsuz etkilerken, sağlık için ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına neden olur.

               Gelişen Türkiye’mde ağız ve diş hastalıklarının ivmesindeki hızlı artış gözlerden kaçmamaktadır. Koruyucu hekimlik yerine tedavi edici hizmetler öncelik almıştır.

                 Bu bağlamda Ağız ve diş sağlığı hizmetlerindeki durum ise pekde iç açıcı değildir. Kamuda çalışan hekim sayısı artarken, diğer yandan yeni tesisler kurularak devletin temel görevi olan koruyucu hekimlik yerine döner sermaye gelirlerini artırmaya yönelik tedavi edici uygulamalar görülmektedir. Kamuda çalışan hekimler kendilerini mesai sonrasında da çalışmaya iten bir sistemin içinde bulmaktadır. Tabi ki fiziki – manevi şiddet artık normalleşmiştir.

    Bakanlık koruyucu Diş Hekimliği hizmetlerini sadece toplum sağlığı mekanlarıyla değil    ( halk sağlığı hizmetleri birimi , ağı diş sağlığı merkezleri ) serbest çalışan hekimlerinde dahil olduğu programlarla çalışmalarını sürdürmelidir.

     Bu arada Kocaeli bölgesinde Diş Hekimleri odasına kayıtlı 477 üye vardır. Bunlardan 415’i serbest çalışan hekim, kamuda çalışan sayı 31 , çalışmayan hekim sayısı 31 dir. Kamuda çalışan diğer hekimlerin oda kaydı bulunmamaktadır. Bunlar bakanlık nezdinde kayıtlı olan meslektaşlarımızdır. Bizler Kocaeli Diş Hekimleri odası olarak özellikle ağız ve diş sağlığı haftasında yoğunlaşmak üzere aralıklarla okullarda eğitmen Diş Hekimlerinin verdiği seminerlerle koruyucu hekimliğin önemini vurgulamak için çalışmalar yürütmekteyiz. Bu anlamda bünyemizde kurulmuş komisyonumuz mevcuttur.

 

                 Koruyucu hekimlikteki hedefimiz standartlarımızı Dünya Sağlık örgütü ve Dünya Diş Hekimleri Birliği hedeflerine ulaştırmaktadır. Bu anlamda da Tüm diş hekimlerinin, Kamu , Üniversite ve Serbest çalışanlar olarak Koruyucu Diş Hekimliği hizmetlerini yaygınlaştırmasıyla bu hedefe ulaşılacaktır.

              Türkiye’ de özellikle 2000 yılından itibaren yeni Diş Hekimliği fakültesinin açılması hızlanmıştır. Bir çoğu plan ve programsız , fiziki şartları , alt yapıları sağlanmadan en önemlisi de akademik kadrosu eksik olarak açılmakta. Bu fakültelerden mezun öğrencilerin yeterli düzeyde lisans eğitimi alamadıkları aşikardır. İşsiz diş hekimlerinin camiaya katılmaması için yeni fakültelerin açılmaması , var olan fakültelerde kontejan azaltılmasına gidilerek kalite artırılmalıdır.              Bu arada ilimizdeki fakültemiz 2008 tarihinde Yuvacık yerleşkesinde kurulmuştur. Kocaeli üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde 2 profosör, 8 doçent, 9 yrd. doçent, 39 araştırma görevlisi ( uzmanlık öğrencisi ) görev yapmaktadır

                2008 – 2009 yılına 25 öğrenci ile eğitim – öğretim yılına başlanmıştır. Başlangıçta 6 diş ünitesi ile hizmete girmiştir. Şuan için 132 diş üniti ile ilimizdeki Diş Hekimliği fakültesi halkımıza hizmet vermektedir. 2013 yılında ilk mezunlarını veren fakültemiz, 2015 yılı DUS ( Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı ) ‘ da başarı sıralamasında Türkiye 1’incisi olan fakültemiz devlet üniversiteleri arasında 2016 yılında başarı sıralamasında 2’nci olmuştur. Bu anlamda emeği geçen hocalarımıza ayrıca teşekkür ederiz.

               22 Kasım “ Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ’’ tüm meslektaşlarımıza ve halkımıza kutlu olsun  22.11.2017   

 

                                                                                              Dt.Gönül ULUCE OKUMUŞ

                                                                                              Kocaeli Dişhekimleri Odası

                                                                                              Başkanı